Warsztaty żywieniowe dla młodzieży.
Uczniowie klas pierwszych, drugich i trzecich podczas spotkania z dietetykiem klinicznym dowiedzieli się, jak ważny dla każdego, a w szczególności dla osób młodych, uczących się, jest odpowiedni jadłospis. Bardzo często zapominamy przecież o tym, że dieta ma niebagatelne znaczenie i wpływ na proces uczenia się i zapamiętywania i może sprzyjać zwalczaniu stresu. Dzięki prawidłowo dobranym produktom oraz pełnowartościowej żywności organizm może prawidłowo się rozwijać i jest odporniejszy na infekcje, cera, włosy i paznokcie są w dobrej kondycji, a mózg jest dobrze przygotowany do zdobywania wiedzy i nowych umiejętności.
Nasz gość w czasie wystąpienia omówił kluczowe zasady racjonalnego odżywiania, w szczególności różnorodność, czerpanie energii z produktów zbożowych oraz nieunikanie tłuszczów, które również są istotne w diecie – pod warunkiem że są świadomie wybierane. Nacisk położony został również na rolę aktywności fizycznej oraz konieczność odpowiedniej podaży wody, o której bardzo często w codziennym zabieganiu zapomina się w diecie. Ponadto, prowadząca zwróciła uwagę na to, jak ważne jest szczegółowe czytanie etykiet na opakowaniach żywności, na których można znaleźć nie tylko informację o wartości kalorycznej produktu, ale także o zawartości soli, konserwantach, barwnikach czy polepszaczach smaku, co ma zdecydowanie większe znaczenie dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Było bardzo zdrowo, smacznie i praktycznie.
Alina Śmidoda