"Tłuszcze w żywieniu człowieka:.
Kolejne Spotkanie z poświęcone było edukacji żywieniowej. Gościliśmy Panią profesor Magdalenę Rudzińska oraz Panią doktor Małgorzatę Majcher z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Tematem spotkania były ” Tłuszcze w żywieniu człowieka”. Są one niezastąpionym składnikiem diety człowieka. Dostarczają witamin rozpuszczalnych w nich i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiadają za prawidłowy rozwój tkanki nerwowej, mózgu oraz narządu wzroku. Biorą udział w syntezie hormonów , wchodzą w skład błon komórkowych i poprawiają walory smakowe potraw. Uczestnicy spotkania dowiedzieli się na co zwracać uwagę przy zakupie tłuszczów oraz jakie są skutki zdrowotne nadmiernego ich spożywania.
Alina Śmidoda