20 maja 2023

Ostatni etap szkolnego projektu " Edukacja żywieniowa".

16 maja  gościliśmy Profesor Małgorzatę Majcher z Katedry Technologii Żywności  Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Uczniowie zapoznali się z wynikami badań na temat preferencji zakupowych. Jak ważna jest ocena pokarmów poprzez nasze zmysły, czyli  atrakcyjność  sensoryczna. To właśnie nasze zmysły odgrywają kluczową rolę  w ocenie cech organoleptycznych żywności. A smak i zapach żywności można zbadać metodami chromatografii zapachowej, czyli poprzez separację związków będących składnikami naszych pokarmów. Uczniowie zdobyli wiedzę na temat składników naszych tych składników.
Na koniec  zostali zapoznani z kierunkami studiów na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu.

IMG_20230517_065213
IMG_20230517_065012
IMG_20230517_065947
IMG_20230517_070102
IMG_20230517_065051
       
Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.