27 lutego 2023

"Tłuszcze w żywieniu człowieka:.

Kolejne Spotkanie z poświęcone było edukacji żywieniowej. Gościliśmy Panią profesor Magdalenę Rudzińska oraz Panią doktor Małgorzatę Majcher z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Tematem spotkania były ” Tłuszcze w żywieniu człowieka”. Są one niezastąpionym składnikiem diety człowieka. Dostarczają witamin rozpuszczalnych w nich i niezbędnych  nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odpowiadają za prawidłowy rozwój tkanki nerwowej, mózgu oraz narządu wzroku. Biorą udział w syntezie hormonów , wchodzą w skład błon komórkowych i poprawiają walory smakowe potraw.  Uczestnicy spotkania dowiedzieli się na co zwracać uwagę przy zakupie tłuszczów  oraz jakie są skutki zdrowotne nadmiernego ich spożywania.

                                                                                 Alina Śmidoda

IMG_20230216_100547
IMG_20230216_100652
IMG_20230216_100646
IMG_20230216_100837
IMG_20230216_105130
IMG_20230216_105105
       
Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.